Vakuumrör eller termionventilsteknologi

Har använts sedan strax efter början av 1900-talet.

De första observationerna av vad som så småningom utvecklades till vakuumrör eller termisk ventilteknologi observerades av Edison. I sin strävan att tillverka bättre glödlampor märkte han och effekt som senare kallades Edison-effekten.

Detta var en tid av radioaktivitet, relativitet, elektromagnetiska vågor och kvantisering av energi. Har bokstavligen förändrades allt eftersom vår förståelse av den fysiska världen revolutionerades av en ström av upptäckter och uppfinningar. Idag är emellertid vakuumröret till stor del utrotat inom elektronik. Utom för några få applikationer där det fortfarande fungerar mycket bra. Många gillar ljudet som produceras av dessa enheter. Och som ett resultat har deras användning fortsatt inom detta område liksom många andra.

Grunden för alla rör är termisk emission

I grund och botten betyder det att värma ett material vanligtvis en oxidbelagd tråd eller cylinder. Till där det är så varmt att fria elektroner kan lämna atomerna till vilka de normalt är bundna. Dessa fria elektroner kan flytta till ett omgivande vakuum där de är fria att resa som svar på elektriska fält. Denna effekt upptäcktes ursprungligen av Frederick Guthrie 1873 och sedan igen av Thomas Edison några år senare. Det var emellertid först förrän sekelskiftet att effekten sattes i bruk.

Rören arbetar med högre spänningar än transistorer. En typisk transistoriserad förstärkare behöver 6 till 12 volt för att fungera; en ekvivalent rörförstärkare behöver 200 till 400 volt. Vid de högsta effektnivåerna har vissa rörkretsar strömförsörjning som levererar flera kilovolt. Audiofiler och musiker särskilt gitarrister är väl bekanta med tekniken. ”Rörförstärkare” är fortfarande eftertraktad utrustning. Ljudet av en vintage elektrisk gitarr som spelas genom ett lika vintage rör. Kan mycket väl vara lika klara eller bättre ljudmässigt. Rören håller sig fortfarande på scenen och i en audiofils rack.

Införandet av termisk ventil eller vakuumrörsteknologi

Gjorde det möjligt att sätta grunden för elektronikindustrin på plats. Även i dag används ventiler eller rör i allt från gitarrförstärkare till hi-fi-förstärkare och mycket mer. Vakuumröret som gör comeback bland audiofiler som insisterar på att rör ger bättre ljudkvalitet än transistorer. Dessa gammaldags komponenter är mer elektriskt robusta än deras solid-state motsvarigheter; ett rör kan ofta tåla tillfälliga överbelastningsförhållanden och kraftledningstransienter som omedelbart skulle förstöra en transistor.